Modette

Att byta bana - Från Civilingenjör till Makeupartist
På en bänk på en brygga ut på en frusen liten sjö i Bromma sitter jag den 8 januari 2018 i bäckmörker (trots att klockan är runt fyra på eftermiddagen), iklädd tjock vinterjacka, mössa och vantar. Där och då gör jag ett livsbeslut. Där och då väljer jag att lyssna på mig själv och vad jag vill göra med livet just då. Jag tar upp mobilen och börjar filma mig själv. De orden jag sen yttrar var en lättnad, men även en börda, eftersom jag inte visste hur jag ville uppnå det mål jag precis insett att jag vill nå.

De orden är: "Jag vill bli makeupartist och hårstylist och jag vill jobba med det."

Jag valde att ta steget från en välplanerad och uttänkt framtid som jag i flera år strävat mot och trott att jag vill leva i, helt uttänkt ur egna idéer. Vid den tidpunkten hade jag studerat till civilingenjör inom maskinteknik på Kungliga Tekniska Högskolan i ett och ett halvt år och den senaste höstterminen hade varit allt annat än trivsam och stressfri för mig.
Med tuffare kurser jag inte fann djupt intresse för och tuffa projekt så tvivlade jag mer och mer på vad jag egentligen ville göra i livet och om jag var på rätt plats. Stress, sömnlösa nätter, rubbade rutiner, dålig kost, ja, allt blev snett. I slutet av hösten blev det så mycket att jag brast i gråt i föreläsningssalen precis innan en föreläsning skulle börja. Jag dolde det så gott jag kunde, vilket aldrig går för vänner som sitter bredvid, men jag misstänker att professorn säkert såg och undrade vad den där rödtotten på första rader var så upprörd över. På ett sätt var det formlerna på tavlan, på ett sätt inte.
Det var inte bara den där hösten som la grund för mitt tvivel angående val av utbildning, det hade jag haft större delen av studietiden egentligen, men det satte fart på tankarna.

 
På en skoltoalett i mitten av november 2017. Jag minns att jag gjorde ett försök att ta en selfie för att lyfta upp mig själv på något sätt och tänka på något annat än studierna jag satt och kämpade med just då, men lyckades halvdant. Bilder kan vara så missledande och jag har fått höra hur jag sett så lycklig ut på andra bilder och att ingen kunde gissat att jag mådde dåligt under perioder jag gjort det, men ibland går det inte att hålla garden uppe och för mig så syns det så tydligt i den här bilden.
 

Så när jag satt där på bänken vid sjön så utlöste de där orden om vad jag ville göra i min framtid så mycket trygghet, samtidigt som jag var livrädd. Planering är mitt mellannamn och att gå så drastiskt ifrån livsplaner jag tänkt ut i flera år var stort för mig.
Specifikt att jag ville bli makeupartist och hårstylist fanns konkret i mina tankar i flera veckor, men att ta beslutet var livsomvändande. Min passion för skönhet har alltid funnits där och den kommer alltid att finnas där, men jag trodde inte att det var vad jag ville arbeta med som livsförsörjning.

Just nu så är det vad jag vill.

Mitt intresse för teknik och utbildning har också alltid funnits där. "Kim Possible" och "Hannah Montana" på Disney Channel varvades med "How It's Made" på Discovery Channel som en av mina favoritprogram när jag var liten. Jag skulle gärna vilja hålla fast vid det intresset i framtiden, i vilken form det än blir, men som civilingenjör var bara inte rätt.

Övervägande är reaktionerna jag fått på min livsomvändning positiva och imponerade över att jag vågade ta ett sådant steg. Vänner och familj har verkligen stöttat och jag får ofta höra att detta är något som verkligen passar mig och att folk tror på min förmåga att lyckas.
De kommentarer och reaktioner som varit sämre har jag ändå förståelse för. Det ÄR en stor förändring och jag väljer att gå en väg som inte är lika utspikad och "säker". Däremot följer jag mitt hjärta och visst, det är en tuff bransch, men så länge jag är lycklig och kan leva på ett bra sätt så är det värt det. Om jag vill lyckas och kämpar mot mina mål så är vägen jag går på nu mer säker än den där jag är olycklig, missnöjd och ångerfull över att inte göra vad jag egentligen vill.

Jag är fortfarande livrädd över framtiden, jag är mitt uppe i början av en ny karriär och har ingen aning om vad som väntar, men jag är lyckligare än någonsin när jag tänker på att jag är på god väg att uppfylla mina drömmar där jag kan livnära mig på min passion: skönhet.

Här kommer en klyscha: Följ dina drömmar. Stora som små. Gör det. Du kommer bli förvånad.

Stay Fabulous!

Cina

Jag är så glad och stolt att du vågade ta steget! Du ger hopp och mod åt andra som kanske ännu ej vågat.
Lev med hjärtat, resten löser sig längs vägen.
Love you!
Mamma

Svar: Tack, mamma, ditt stöd är guld värt!
Love you! ❤
Felicia Frykman

Samantha

Underbart ❤️

Svar:
Felicia Frykman

Mia

Du gjorde helt rätt och du är på rätt väg.
Om man gör det man älskar att göra så blir man bra på det och man mår bra av det.
Och om man väljer att jobba med sin passion så kommer man ju aldrig känna att man går till jobbet en enda dag i sitt liv. :)

Svar: Tack för ditt stöd, Mia!
Det är helt rätt det du säger! Följer passionen och låter framgången följa efter :)
Felicia Frykman

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress